Facultatea de Construcții din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța este o structură de învățământ superior orientată către promovarea învățământului de calitate, modern, prin stabilirea unor standarde didactice și de cercetare conforme normelor europene.
În cadrul Institutului de Învățământ Superior Constanța, au funcționat începând din anul 1977 două specializări din domeniul Ingineriei Civile: Construcții hidrotehnice și Îmbunățățiri funciare la forma de învățământ de scurtă durată. Acest institut, devenit Institutul de Subingineri Constanța, a funcționat până în anul 1990.
Din 1990 s-a înființat Universitatea „Ovidius” Constanța, pe baza structurii existente la Institutul de Subingineri. Inițial, Universitatea „Ovidius” a avut 5 specializări inginerești, inclusiv specializările Construcții hidrotehnice și Îmbunătățiri funciare și dezvoltare rurală la forma de învățământ de lungă durată.
Înființarea Facultății de Construcții în anul 1999 prin reorganizarea Facultății de Inginerie (H.G. nr.866/28.10.1999 publicată în M.O.R. 524 din 28.10.1999 partea I), s-a impus ca o necesitate într-un context socio-economic ce multiplică și accentuează cerințele de armonizare a resurselor umane cu specificul profesiunilor, context care impune creșterea ponderii factorului uman și, prin consecință, atribuie factorului educațional responsabilități sporite la nivel social.
Învățământul doctoral în domeniul Ingineriei Civile, până în anul 2005, s-a desfășurat după HG 37/1999, iar din 2005 până în 2012 în cadrul Facultății s-a organizat o școală doctorală. Școala doctorală în domeniul Ingineriei Civile a funcționat după Regulamentul privind organizarea și desfășurarea studiilor universitare de doctorat, elaborat în conformitate cu H.G.nr.567/15.06.2005 și O.M.E.C. nr. 4491/2005, condusă de prof.dr.ing. Virgil BREABĂN și coordonată de Directorul executiv al Școlii Doctorale, ales de Consiliul Facultății dintre membrii săi care au conducere de doctorat, în persoana d-lui prof.dr.ing. Dumitru Ion ARSENIE. Din 2012 școala doctorală a fost afiliata la Școala doctorală a Facultății de Științe al Naturii și Științe Agricole.