Descrierea programului ERASMUS+

Programul ERASMUS+ cuprinde acțiuni destinate pentru mobilitate și cooperare în domeniul învățământului superior din întreaga Europa, fiind finanțat de Uniunea Europeană.

 

Pentru studenții Facultății de Construcții, acest program internațional propune finanțarea desfășurării în străinătate:

  • a mobilităților de studiu la universități/facultăți partenere;
  • a mobilităților de plasament (practică) în cadrul unor firme de profil sau in alte universități/facultăți

Obiectivele mobilităților de studiu și de practică din cadrul programului Erasmus+ sunt următoarele:

  • să ofere studenților posibilitatea de a descoperi avantajele unei experiențe de studiu în alte țări europene, atât din punct de vedere educațional, cât și lingvistic şi cultural;
  • să contribuie la formarea profesională a absolvenților Facultății de Construcții ca viitori profesioniști, prin deschiderea acestora către o experiență internațională în domeniul construcțiilor.
  •  

Principiul de bază al mobilităților de studiu este ca studentul Facultății de Construcții, își depune candidatură pentru a obține o bursa de studiu pentru a studia 1 semestru sau 2 semestre la o Facultate de Construcții parteneră din străinătate. In acest sens, pe baza planului de învățământ de la Universitatea „Ovidius” din Constanța, studentul își alege, sub îndrumarea Coordonatorului Erasmus al facultății noastre, discipline echivalente pe care le va studia la Facultatea parteneră de Construcții din străinătate. La întoarcerea din mobilitatea de studiu, rezultatele obținute la disciplinele studiate în străinătate, se vor echivala la facultatea noastră.

 

Principiul de bază al mobilităților de plasament (practică) este ca studentul aplicant să își identifice pe cont propriu, sub îndrumarea Coordonatorului Erasmus al Facultății de Construcții, o firmă de profil sau o universitate/facultate unde va desfășura activitatea de practică. Este nevoie de o invitație oficială din partea organizației (firma/facultate) adresată studentului aplicant. Recomandarea desfășurării stagiilor de practică prin Programul Erasmus+ este ca acestea să aibă loc în perioada de vacanță studențească (perioada iulie-august), astfel încât să nu se absenteze de la activitățile didactice din timpul semestrelor.

 

Se poate câștiga, prin participarea în cadrul Programului Erasmus+, o mobilitate de studiu sau de practică cu sau fără bursă. Cuantumul bursei lunare de studiu si de plasament (practică) este în funcție de țara de destinație și se poate urmări aici

 

Odată cu lansarea apelului de candidaturi se anunță și numărul de burse ce se vor acorda pentru fiecare tip de mobilitate (de studiu, respectiv de practică). Competiția este unică pe universitate, participând toți studenții de la toate facultățile ce își depun candidatura.

 

Participarea înseamnă depunerea, la Biroul Programului Erasmus+ de către fiecare student ce dorește să aplice, a unui dosar de candidatură cu documentele solicitate ce sunt prezentate la secțiunea Documente dosar candidatură.

 

Pe baza candidaturii exprimate prin depunere dosarului de candidatură în termenul stabilit și prin îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, candidații sunt programați să participe la un interviu în prezența Comisiei de selecție ce este numită prin Decizia Rectorului.

 

Pentru detalii complete privind organizarea, desfășurarea și finalizarea mobilităților programului Erasmus+ se vor parcurge Regulamentele specifice, prezentate la secțiunea Regulamente aferente mobilităților de studiu /practică prin programul ERASMUS+.

 

 

 

<<< inapoi la sectiunea Erasmus+