Lansarea concursului „Creativitate și inovație în construcții” din cadrul Proiectul Educațional “PROFESIA DE INGINER CONSTRUCTOR – PREZENT ȘI VIITOR

 

Lansarea concursului 
„Creativitate și inovație în construcții”
din cadrul Proiectul Educațional 
“PROFESIA DE INGINER CONSTRUCTOR – PREZENT ȘI VIITOR” 
 
Parteneri: Facultatea de Construcții, Universitatea „Ovidius” din Constanta 
 Inspectoratul Scolar Județean Constanța
 
     În data de 26.04.2013, la ora 12.00 In Aula Magna a Universitatii „Ovidius” din Constanta (B-dul Mamaia nr. 124) se va lansa concursul „Creativitate și inovație în construcții” din cadrul Proiectului Educațional “PROFESIA DE INGINER CONSTRUCTOR – PREZENT ȘI VIITOR”. 
     
     La intalnire vor fi prezenti reprezentanti din partea partenerilor implicati in proiect (Universitatea „Ovidius” din Constanta - Facultatea de Constructii si Inspectoratul Scolar Județean Constanța) cat si reprezentati (elevi si cadre didactice) din partea liceelor inscrise la concurs. De asemenea, va fi reprezentata la intalnire si firma Nemetschek - Allplan, sponsorul principal al concursului. 
 
     Conform calendarului concursului ce a fost anuntat inca de la lansarea Proiectului Educational, in perioada 27 martie – 19 aprilie 2013  a avut loc difuzarea regulamentului în licee si înregistrarea echipelor înscrise în concurs. Bilantul inscrierilor la acest concurs este urmatorul:
La secțiunea de referate și comunicări știintifice cu tema „Cele mai interesante edificii din lume” – 45 de echipe din 11 licee din judetul Constanta; 
La secțiunea „Casa visurilor mele” ce presupune un concurs de proiectare și desenare asistată de calculator a unei clădiri   - 49 de echipe din 14 licee din judetul Constanta.
 
     Cu ocazia acestei întâlniri se va desfasura si o prima intalnire de lucru conform activitatilor ce se impun in cadrul fiecarei sectiuni a concursului. 
     Scopul proiectului este de a desfășura activități de consiliere și orientare profesională a elevilor cu aptitudini, înclinații și interes deosebit pentru științele inginerești și în special pentru profesia de inginer constructor. În acest sens, având în vedere nevoia de ingineri constructori pe piața muncii, în contextul relansării în domeniul construcțiilor prin investiții autohtone și străine, tinerii liceeni inteligenți, pragmatici, adepți ai științelor exacte trebuie să fie cât mai bine informați despre prezentul și viitorul profesiei de inginer constructor.
     Proiectul propune, în principal, desfășurarea de întâlniri și discuții tematice cu specific de consiliere și orientare profesională cu elevii din cadrul liceelor ce se vor înscrie în cadrul proiectului, iar punctul forte al acestui proiect este reprezentat de organizarea concursului „Creativitate și inovație în construcții”. Se vor acorda premii participanților prin intermediul sponsorilor angrenați prin grija Facultății de Construcții.
 
     Calendarul concursului „Creativitate și inovație în construcții” este următorul:
- 27 martie – 19 aprilie 2013: difuzarea regulamentului în licee, înregistrarea echipelor înscrise în concurs;
- 22 aprilie – 18 mai 2013: intalniri de lucru pentru sectiunea de proiectare „Casa visurilor mele”;
- 15 mai -  predarea catre Facultatea de Construcții a referatelor elaborate de catre echipele de elevi;
- 20 mai – 31 mai 2013: prezentarea lucrărilor, jurizarea și premierea participanților.
 
     Mai multe detalii privind acest proiect educațional, precum și regulamentul concursului, sunt disponibile pe site-ul Facultății de Construcții  și al Inspectoratului Școlar Județean Constanța (http://www.isjcta.ro/).